Numaga kijkt naar Nijmegen; de geschiedenis komt tot leven

 

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de digitalisering van ruim 16.000 pagina’s aan artikelen uit de Numaga Jaarboeken en het Nijmeegs Katern. Deze zijn inmiddels te raadplegen via studiezaal.nijmegen.nl/bibliotheek. Met zoektermen als Jaarboek Numaga of Nijmeegs Katern krijgen belangstellenden direct toegang tot de Numaga-schatkamers van de lokale Nijmeegse geschiedenis.

 

Maar er is meer gebeurd; een aantal artikelen uit deze Numaga-collectie heeft een metamorfose ondergaan. Met filmer Thomas Lazeroms en met financiële steun van de Gemeente Nijmegen, de Rozet (Gelderland Bibliotheek) en het SFS-fonds is een aansprekende reeks video’s geproduceerd over Nijmeegse onderwerpen. Dankzij de medewerking van ervaringsdeskundigen en experts zijn de video’s niet alleen inhoudelijk interessant, maar hebben ze ook een heel persoonlijk karakter gekregen. Ze brengen de geschiedenis van Nijmegen en omgeving echt tot leven. Wij wensen u veel kijkplezier.

 

Waalpaintings – 2021

 

Waalpaintings is in januari 2020 opgezet door de aan het Radboud Institute for Culture and History (RICH) verbonden historici Erika Manders en Dennis Jussen. Het project stelt zich ten doel om de rijke, maar vaak niet langer zichtbare stadsgeschiedenis van Nijmegen weer zichtbaar te maken in een serie van vijftien muurschilderingen. Deze historische street art zal worden gerealiseerd door kunstenaars uit de regio op locaties in de binnenstad die een directe verbinding houden met de getoonde historische verhalen.

Op 13 november is de eerste schildering van de Byzantijnse prinses Theophanu op de zijgevel van het Holland Casino in volle glorie te bewonderen.

 

U kunt dit project steunen door te doneren via:
https://waalpaintings.nl/uitgebreid/


Nijmeegs Geluk- 024 Geschiedenis 2017

Geluk in Nijmegen
https://www.youtube.com/watch?v=Gx8cyvusTtA