Numaga excursies

Numaga kent een rijke traditie van Numaga-reizen. Voor de komende tijd zullen voornamelijk dagexcursies voor leden en introducees worden georganiseerd. Ze worden tijdig aangekondigd op deze site, per mail of post. De Numaga-excursiecommissie bestaat uit:

 

Ruurd van der Staaij
Wim de Natris

Numaga excursie op zaterdag 25 april 2020

 

Langs Maas en Waal, de vestingsteden Ravenstein en Zaltbommel

Op zaterdag 25 april 2020 bezoeken we de vestingsteden Ravenstein en Zaltbommel.
Het ochtendprogramma begint met een voordracht door prof.mr. Martin Jan van Mourik in ’t Veerhuis in Ravenstein. In zijn presentatie gaat hij in op de geschiedenis van deze stad. In het bijzonder ten tijde van de heren Adolf en Philips van Kleef (eind 15e, begin 16e eeuw) en de uit deze periode daterende verdedigingswerken. Ravenstein maakte in de volgende eeuwen deel uit van de Zuiderwaterlinie, de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland.

 

Vervolgens maken we een wandeling door de stad en we eindigen in het recentelijk opgegraven en geconserveerde bolwerck in de tuin van de heer Van Mourik.Het middagprogramma begint met een lunch in Zaltbommel. Daarna bezoeken we daar de Grote of Sint Maartenskerk, een fraai voorbeeld van de Nederrijnse gotiek. Vervolgens worden we rondgeleid door het goed geconserveerde historische centrum en over de stadswallen van Zaltbommel. Afhankelijk van het aantal deelnemers gebeurt dit in een of twee groepen onder deskundige begeleiding.We vertrekken om uiterlijk 08.45 uur vanaf de parkeerplaats bij restaurant de Rozenhof en verwachten daar omstreeks 18.00 uur weer terug te zijn.
Het belooft wederom een boeiende excursie te worden en heel anders ingevuld dan die van 2019.

 

N.B. De excursie is ook toegankelijk voor niet-leden.

 

Het inschrijfformulier is bijgevoegd in het Nijmeegs Katern/1

 

U kunt het  Inschrijfformulier Numaga Excursie 2020   downloaden.

Noteer de datum alvast in uw agenda!

 

Wim de Natris

Ruurd van der Staaij

Numaga excursie 2019

Wonen in Nijmegen, Heveadorp en Arnhem

We verzamelen bij Hotel Restaurant Rozenhof, Nijmeegsebaan 114, 6564 CK Heilig Landstichting, waar we om 08.45 uur starten met koffie en thee en vertrekken uiterlijk 10.00 uur met een bus van Toonen. Voordien wordt door Leon van Meijel een presentatie gehouden over de wederopbouwwijk Afrika- en Bouwmeesterbuurt in Nijmegen. Daarna bezoeken we onder zijn leiding deze wijk. Vandaar gaan we naar de Daniëlskerk (1961), getransformeerd in woningen voor mensen met een verstandelijke beperking, waar we een korte rondleiding krijgen. We lunchen in Het Wapen van Elst.  Wim de Natris verzorgt daar een inleiding over het tuindorp Heveadorp, alwaar we een rondleiding krijgen van de gidsen/bewoners Harke Cleveringa en Geert van der Straaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de koffie en thee met een petit four in de Stadsvilla Sonsbeek zal Rob Wolf ons rondleiden in de Transvaalbuurt in Arnhem. Rond 18.00 uur verwachten we weer bij de Rozenhof terug te zijn. Houdt u rekening met drie korte wandelingen. Adequaat schoeisel aangeraden.

Deelname aan de excursie is ook voor niet-leden van Numaga mogelijk.

Numaga excursie 2018

Grave en Nijmegen, van Coehoorn tot de opheffing van de vestingwet van 1874

– Start in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis door Femke de Roode, archeoloog gemeente Nijmegen, over de Nijmeegse vestingwerken en de ontmanteling daarvan. Bezoek aan de Duitse bunker in het Valkhofpark.

 

                       Foto: Graafs Museum
– Na de lunch in het Graafs museum lezing en presentatie over de 18e-eeuwse vestingstad.

– Bezoek aan de Hampoort inclusief de ondergrondse gang naar de buitenwerken.

– Stadswandeling met bezoek St. Elisabethkerk.

Excursie Numaga 2017
Langs de Waal – 20 mei 2017

Een hele dag door de Overbetuwe en het Rijk van Nijmegen met de Waal als verbindende factor: een tocht langs kastelen, landhuizen, kerken, boerderijen en industriële monumenten. Uiteraard ook aandacht voor het rivierenlandschap. Het globale programma:

 

– Rondleiding op het landgoed van de familie Van Boetzelaein Oosterhout. O.a. in de historische tuin- en parkaanleg met ingrepen van Mien Ruys uit 1935.

– Sint-Leonarduskerk (1932) Oosterhout, een Gesamtkunstwerk van architect Clemens Hardeman in een door het expressionisme beïnvloede stijl.

– Lunch in Gasterij de Arend te Winssen.

– Verder in Winssen: De St. Antonius van Paduakerk uit 1938, de monumentale toren van de afgebroken middeleeuwse kerk en het Dijkmagazijn. 

– Weurt: steenfabriek de Bunswaard van Burgers uit 1917, met rondleiding.

– Afsluiting in Nijmegen: Vasim en Honingcomplex met gids