Numaga archief

 

Het archief van Numaga bevindt zich in het Regionaal Archief Nijmegen. U kunt de inventaris raadplegen door hier te klikken.

 

U kunt een beknopte geschiedenis van Numaga lezen door hier te klikken. U komt dan op een pagina van de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

 

Numaga’s activiteiten in de afgelopen vijftig jaren hebben een grote stroom publicaties met een schat aan informatie over Nijmeegs verleden opgeleverd. Een selectie daaruit treft u aan in het Nijmeegse digitale Huis van de Geschiedenis.

U vindt in de Numaga Kamer van het digitale Huis van de Geschiedenis:

  • Nijmeegs kronieken
  • Nijmeegse biografieën
  • Bloemlezing Nijmeegs Katern
  • Bloemlezing Numaga Jaarboek

Numaga digitaal Archief

Doet u onderzoek en/of bent u op zoek naar artikelen uit het Jaarboek Numaga (vanaf 1991), het Nijmeegs Katern (vanaf 1987) of het oude Numaga, Tijdschrift gewijd aan heden en verleden van Nijmegen en omgeving (1954-1990) dan kunt u alle publicaties van Numaga analoog raadplegen in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen (RAN), Mariënburg 27 te Nijmegen.

Sinds begin 2021 zijn de integrale teksten van alle artikelen tot en met 2016 ook digitaal te raadplegen via de website van het RAN. Alle artikelen afzonderlijk zijn ontsloten en terug te vinden op auteur, titel, trefwoord of persoonsnaam en met zoektermen als Jaarboek Numaga of Nijmeegs Katern krijgt u toegang tot de lokale Nijmeegse geschiedenis.

Het digitaal ontsluiten van alle uitgaven van Numaga is mogelijk gemaakt door een samenwerking met Erfgoed Gelderland, De Gelderland Bibliotheek van Rozet en het RAN. De Provincie Gelderland maakte dit financieel mogelijk met een bijdrage in het kader van Het verhaal van Gelderland.

Alle uitgaven van Numaga tot en met 2016 zijn ook via de website van de Gelderland Bibliotheek van Rozet digitaal te raadplegen. De uitgaven zijn telkens als geheel gescand en in deze bibliotheek niet per artikel maar als gehele aflevering of jaarboek digitaal te raadplegen. De gedigitaliseerde afleveringen en jaarboeken zijn ‘op woord’ doorzoekbaar.

Nijmeegse Kronieken

Wat gebeurde er zoal in de stad in de maand waarin uw dochter werd geboren, 20 jaar geleden? Of hoe verliep de 4-daagse en de feesten in 1992? Het antwoord op deze en vele andere vragen is te vinden in de kroniek van Nijmegen in de jaarboeken van historische vereniging Numaga. De jaarkronieken die vanaf 1990 tot en met 2014 in het Jaarboek Numaga verschenen. Grotendeels zijn ze te raadplegen in het digitale Huis van de Nijmeegse geschiedens http://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.

Elk jaar is onderverdeeld in maandartikelen met per datum de belangrijkste gebeurtenissen in de stad. Op elk maandartikel kan gereageerd worden, – dat wordt van harte aangemoedigd – maar de artikelen zelf kunnen niet bewerkt worden.

De kroniek van de stad is een bijdrage van Numaga aan het Digitale Huis van de Nijmeegse geschiedenis.

 

Nijmeegse biografieën

Meer dan vierhonderd korte biografieën van bekende, belangrijke en/of in het licht van de lokale geschiedschrijving interessante Nijmegenaren zijn opgenomen in het Jaarboek 2004 (147 personen) en Jaarboek 2006(144 personen) en Jaarboek 2013 (134) . Tientallen deskundige gastauteurs werkten onder eindredactie van Paul Begheyn en Joos van Vugt aan deze galerij van belangrijke stadgenoten.