Vorig jaar is achter de schermen hard gewerkt aan het digitaal ontsluiten van alle uitgaven van historische vereniging Numaga. Dit project is in samenwerking met Erfgoed Gelderland, De Gelderland Bibliotheek van Rozet en Regionaal Archief Nijmegen uitgevoerd. Provincie Gelderland maakte het financieel mogelijk met een bijdrage in het kader van Het Verhaal van Gelderland.

 

Dankzij de digitalisering van ruim 12.000 pagina’s zijn voortaan ‘thuis op de bank’ alle publicaties te vinden, die eerder verschenen in het Nijmeegs Katern en de Jaarboeken van de historische vereniging Numaga. De hoge kwaliteit van digitalisering maakt het mogelijk om via https://studiezaal.nijmegen.nl/bibliotheek en met zoektermen als Jaarboek Numaga of Nijmeegs Katern direct toegang tot de Numaga-schatkamers van de lokale Nijmeegse geschiedenis te krijgen.

 

Omdat de huidige coronamaatregelen nog weinig ruimte bieden, zal de feestelijke publieksintroductie van de Numaga-bestanden in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis plaatsvinden. Voorafgaand daaraan wordt in september een aantal ‘pareltjes’ gelanceerd; korte video’s die geïnspireerd zijn op bijzondere artikelen uit de gedigitaliseerde publicaties.

 

De uitreiking van het Numaga jaarboek in 1994. Foto: Ger Loeffen. Bron RAN: https://hdl.handle.net/21.12122/55106397