Een dubbeldik zomernummer!  Omdat we voorlopig geen lezingen kunnen organiseren, hebben de programmacommissie en de Katernredactie de handen ineen geslagen. Zolang de coronamaatregelen duren, zullen we een dikker Katern uitbrengen. In dit nummer vertelt Els Peters over haar speurtocht naar de Nijmeegse locatie op een schilderij van de Canadese oorlogsschilderes Molly Lamb..

 

Molly Lamb (Bobak), Canteen, Nijmegen, Holland (1945), schilderij, olieverf en inkt op linnen. (Ottawa, Canadian War Museum 19710261- 1561).

Ruth Klein herinnert ons aan de choleracrisis van 1832 en Peter Altena laat Sir Walter Scott in Nijmegen van boord gaan in datzelfde rampjaar. Ziekte en quarantaine op de Weesinrichting Neerbosch komen aan de orde in een artikel van Esther Bánki, de nieuwe conservator van het Van ‘t Lindenhoutmuseum.

Patiëntjes in het ziekenhuis op de Weesinrichting, omstreeks 1920 (collectie VtLmuseum)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leo van Midden vertelt ons alles over de Duitse versperring op de Waalbrug uit 1943. Dat voor het pand Groesbeekseweg 85 een struikelsteen zou moeten komen voor een weggevoerde Joodse bewoner in de oorlog, maken Leo van den Munkhof en Willem Oosterbaan duidelijk. Verder bespreken we het boek Vrouwen en verzet van Anneke Nolet.