Nijmegen in/en de literatuur
Schrijvers en de stad in de afgelopen 50 jaar

 

Op zaterdag 7 december  woonden vele Numagaleden de presentatie bij van het Numaga Jaarboek 2019.

Nijmegen is in naam verbonden met een behoorlijk aantal naoorlogse schrijvers en dichters, maar betekent dat ook dat er zoiets bestaat als karakteristieke ‘Nijmeegse’ romans en verhalen? Is Nijmegen een literaire stad? Wat kenmerkt de Nijmeegse schrijver en wat de lokale lezer? Welke ontwikkeling hebben zij in de afgelopen vijftig jaar doorgemaakt?

 

Dergelijke vragen kwamen aan bod tijdens de presentatie van het

Jaarboek. Numaga voorzitter Theo Engelen opende de bijeenkomst en Neerlandicus Peter Altena

volgde met een inspirerende inleiding. Schrijver Daniël Rovers, oud-Nijmegenaar en auteur van de zich in Nijmegen afspelende roman De waren,  wijdde uit over de diverse adressen waar hij als student had gewoond.
Na een filmcollage van stichting Nijmegen blijft in beeld  over de NIjmeegse bibliotheek een geanimeerde discussie over Nijmegen als literaire stad met als deelnemers: Hans Peters (mede-eigenaar van boekhandel Dekker v.d. Vegt en een drijvende kracht achter de stichting Literaire Bakens Nijmegen), Aaricia Kayzer (masterstudent Literair Bedrijf RU), Frank Tazelaar (artistiek directeur literair productiehuis de Nieuwe Oost)  en Daniël Rovers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Theo Engelen, sloot  de bijeenkomst af met de uitreiking van het eerste exemplaar van het jaarboek aan stadsdichter Wout Waanders.

 

Foto’s: Joos van Vugt