Historische Vereniging Numaga

Vereniging NumagaActueelPublicatiesActiviteitenNumaga Archiefblog
home

Agenda

12 juni 2017 | Overig Numaga programma in 2017 - Overzicht

Oktober - Verschijnen van het Nijmeegs Katern 2017/4

Zaterdag 14 oktober  - Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz

Zaterdag  18 november - Presentatie Jaarboek Numaga 2017

Dinsdag 12 December  - Numaga-lezing Lutheranen in Nijmegen

December - Verschijnen van het Nijmeegs Katern 2017/519 september 2017 | LEZING Lindenberg - Albany & Nijmegen: Sister Cities na de hulpactie in 1947 (Engelstalig)

 

In oktober 1946 kreeg de Nijmeegse burgemeester Hustinx het bericht dat in de Amerikaanse stad Albany een hulpcomité was opgericht, de Albany Aid Campaign for Nijmegen. Begin juli 1947 vertrok het schip, de Westerdam uit Albany via New York naar Nijmegen met 300 ton hulpgoederen aan boord: voedselpakketten, kleding, medicijnen, glas, cement, hout en andere bouwmaterialen. Spullen voor de door de oorlog zo geteisterde stad.

 

Internationale solidariteit van burgers

Op 22 februari 1944 was Nijmegen zwaar getroffen: een onbedoeld Amerikaans bombardement verwoestte een groot deel van de binnenstad. Meer dan 800 doden. De Amerikaanse generaal James M. Gavin zag met eigen ogen de zwaar beschadigde stad. Zijn 82nd Airborne Division nam deel aan operatie Market Garden en de heldhaftige Waal Crossing bij de Oversteek op 20 september 1944. Gavin herinnerde zich de steun van het Nijmeegs verzet en de betrokkenheid van de Nijmegenaren in die bevrijdingsdagen. In Albany, New York, een regio met Nederlandse wortels, zette Gavin zich in voor een hulpactie.

Waalkade '47: burgemeester Hustinx pakt uit

 

De hulpactie in 1947 smeedde een band tussen de twee steden en hun burgers. De kranten schreven over “Sister Cities”. In de loop der jaren verwaterde het contact. In september 2017 organiseert Stichting FAN (Friendship Albany & Nijmegen) exposities en evenementen rond dit bijzondere verhaal van internationale solidariteit

 

Unieke historische films

Anja Adriaans, voorzitter Stichting FAN, vertelt in de Engelstalige lezing over de historie en de betekenis van de hulpactie. Een delegatie uit Albany schetst het perspectief van Amerikanas zijde, van de burgers en de veteranen van de 82nd Airbone Division

 

Lindenberg - Steigerzaal (engelstalige lezing)

20.00

Leden gratis, niet-leden 5,- 14 oktober 2017 | 9e Grote Nijmeegse Geschiedenis Quiz 2017 - LUX 17.00

Geluk speelt een grote rol in de geschiedenis én ook in het spel. Wil je de laagdrempelige, amusante Nijmeegse geschiedenisquiz  winnen, heb je geluk nodig. Maar ook degelijke stadskennis is een grote succesfactor. De 9e editie van de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz in LUX is op zaterdag 14 oktober 17.00 de dagsluiter van de 024 uur Nijmeegse Geschiedenis. Het motto van dit jaar is Geluk, aansluitend bij het thema van de nationale Week van de Geschiedenis.

 

Iedereen kan gratis deelnemen aan deze leerzame en historisch verantwoorde kennisquiz. Gelegenheidsteams van stadskenners, studenten, professoren, journalisten en politici strijden met elkaar. Haal een (gratis) kaartje of e-ticket bij de kassa-LUX.

 

De GNGQ is een samenwerkingsproject van Numaga, RAN, KDC, LUX, GSV, Ex Tempore, Uitgeverij Vantilt

 

- LUX, zaal 7

- entree gratis (kaartje of E-ticket via kassa LUX)kalender nieuws