Numagaleden worden uitgenodigd om de opening bij te wonen van

de Expositie  Vervolgde componisten in oorlogstijd

 

In de maand augustus zal de tentoonstelling Vervolgde componisten in oorlogstijd te zien zijn in de Stevenskerk in Nijmegen. Bij deze nodigen we u graag uit voor de opening van de tentoonstelling op vrijdag 31 juli om 16:00 uur in de Stevenskerk te Nijmegen.

 

De opening zal worden verricht door dr. Jan Terlouw met zijn voordracht De noodzaak om te herdenken. Ook zullen spreken fluitiste Eleonore Pameijer, artistiek coördinator van de Leo Smit Stichting in Amsterdam, en Joop Leijendeckers namens de Stichting Zoltán Székely te Nijmegen.

 

Achtergrondinformatie

De aandacht voor de muzikale nalatenschap van in de oorlog vervolgde componisten neemt de laatste jaren toe. 75 jaar na de bevrijding presenteerde NPO Radio 4 onlangs een twintigtal portretten van vervolgde componisten in de serie Muziek tot leven – Verhalen van musici in de oorlog. Deze radio-uitzendingen zijn als podcastserie nog te beluisteren.

 

Een van deze vervolgde musici was Leo  Smit, vóór de Tweede Wereldoorlog een bekend Nederlands componist van wie regelmatig werken werden uitgevoerd, onder andere door het Concertgebouworkest. In 1943 werd hij in Amsterdam door de nazi’s opgepakt. Uiteindelijk werden hij en zijn vrouw op transport gesteld naar Sobibor, waarvan ze niet terugkeerden.

 

Het Koninklijk Concertgebouw Orkest heeft de muziek van Leo Smit ‘herontdekt’: na een onderbreking van zo’n 75 jaar stond in 2016 Smits’ muziek opnieuw op de lessenaars in het Concertgebouw.

Ook de muziek van andere vervolgde componisten heeft de weg naar het concertpodium teruggevonden, getuige de vele concerten met hun muziek in binnen- en buitenland.

 

Dankzij het baanbrekende werk van de Leo Smit Stichting in de afgelopen 25 jaar is een schat aan verloren gewaande muziek herontdekt, opnieuw uitgevoerd en uitgegeven. Met een informatieve website, diverse publicaties en een tentoonstelling slaagt de Leo Smit Stichting erin het werk van de vervolgde componisten aan de vergetelheid te ontrukken.

Zie ook: www.leosmitstichting.nl

 

Tentoonstelling

Door samenwerking van de Leo Smit Stichting (Amsterdam), de Stichting Zoltán Székely (Nijmegen) en de Stichting Stedelijk 4 en 5 mei Comité (Nijmegen) zal van 1 t/m 30 augustus de expositie Vervolgde componisten in oorlogstijd te zien zijn in Nijmegen.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk. Voor informatie over openingstijden van de kerk zie www.stevenskerk.nl.

 

Aanmelding

Vriendelijk verzoeken wij u -dit vanwege de coronamaatregelen- ons voor 27 juli a.s. te laten weten of u aanwezig kunt zijn bij de opening. Ook als u verhinderd bent, horen wij dit graag van u.

 

Aanvullende informatie en contact

Voor aanvullende informatie over de vervolgde componisten neemt u contact op met Lotte Lepoutre, zakelijk leider van de Leo Smit Stichting, via secretariaat@leosmit.nl

Voor overige informatie neemt u contact op met Joop Leijendeckers via j.leijendeckers@planet.nl of op 06-20968488.

 

Met vriendelijke groet,

 

Joop Leijendeckers, Ton Gijsbers, Fons Plasschaert

Stichting Zoltán Székely

 

Hieronder vindt u de bijbehorende  flyer van de expositie:

4-5mei-ComponistenOorlogstijd-flyer-V3-1