Op 7 december was de bijeenkomst volgeboekt, helaas kunt u zich hiervoor niet meer opgeven.
Met inachtneming van de door de overheid voorgeschreven veiligheidsmaatregelen vindt In de ochtend van zaterdag 11 december 2021 om 10.00 uur in de grote zaal van De Lindenberg de presentatie plaats van het nieuwe jaarboek met een mooi programma. Het programma bestaat uit veel filmfragmenten en een levendige forumdiscussie over straatnamen in Nijmegen. Het Numaga Jaarboek 2021 sluit daarbij aan want het is dit jaar een biografische aflevering met maar liefst 115 nieuwe beknopte biografieën.
Aanmelden vooraf
Het is een besloten bijeenkomst en wij vragen u om u van te voren bij Numaga aan te melden via: secretaris@numaga.nl 0f 06-34406314 (Andreas Caspers).
Dit omdat er in de grote zaal van de Lindenberg een beperkte zaalcapaciteit van 100 personen geldt met een vaste zitplaats. Bovendien kunt u zich aanmelden als gezinslid zodat u naast elkaar kunt zitten.
Het thema van de aanbieding is het vernoemen van straten naar personen en heeft als titel:
‘Levens op straat? Om de naamgeving van Nijmeegse straten en pleinen’.
PROGRAMMA
We beginnen met een korte inleiding door redactielid Toon Bosch. Na een vertoning van filmfragmenten over Nijmeegse straten, pleinen en lanen interviewt dagvoorzitter Jan Brauer de even bekende als beruchte deskundige van de straatnaamgeving in Nijmegen, Rob Essers.
Na de vertoning van beeldmateriaal leidt oud-Numagavoorzitter Jos Joosten een forumdiscussie met Rob Essers, deskundigen en pleitbezorgers waarin diverse oude en nieuwe kwesties van straatnaamgeving aan de orde komen.
Daarbij gaat het om vragen als:
– Welke criteria gelden er bij de huidige straatnaamgeving in Nijmegen? En welke normen hanteerde men vroeger? (bijv. nummers voor straten, zoals Aldenhof 33-34)
– Moeten er straatnamen verdwijnen en zo ja welke?
Praktijken van vroeger en nu (Romeinse en middeleeuwse helden: Caesarstraat, Tiberiusplein, Drususstraat, Keizer Karelplein, Moenenstraat;
Koloniale helden/militairen: Paul Krugerstraat, Cronjéstraat, Joubertstraat, De Wetstraat, Retiefstraat, Bothastraat, Natalstraat;
– Hoe staat het met de straatnaamgeving en het evenwicht tussen staatslieden/oppositieleiders, generaals/vredesactivisten, mannen/vrouwen, geleerden/kunstenaars, sportlieden/musici enz.
– Naar wie zou er nog een straat genoemd moeten worden? Actuele discussies over:
Jan van Hoof (al herdenkingsplaquette, diverse jeugdverenigingen, nog geen straatnaam);
Alexander Salomons (in discussie voor Stationsplein),
Eddy van Halen (woonde maar kort in Nijmegen, nog geen straatnaam),
Oranje Marie (mw. Witteveen-Van Gaalen, Henriette 1889-1967, hotelhoudster, verzetsvrouw); straatnaam voorzien voor Nijmegen-Noord),
Herman Wiardi Beckman (geen straat, wel een bank),
Kitty Courbois (nog geen straat),
Keizerin Theofanu (nog geen straat).
De sessie wordt rond 12.30 uur besloten met de uitreiking van het eerste exemplaar van het nieuwe jaarboek en aansluitend aan de aanwezige Numagaleden en gasten, die vooraf zijn aangemeld.
Hoe wordt met uw veiligheid rekening gehouden?
– Registratie vooraf: op deze manier kan Numaga nagaan welke leden aanwezig zijn geweest en wie het jaarboek komt ophalen, mocht er bron- en contactonderzoek nodig zijn.
– QR code controle bij binnenkomst door medewerkers van de Lindenberg
– Mondkapje op wanneer u zich verplaatst, wanneer u zit mag het af
– Vaste zitplaatsen op ruime afstand
– Toiletbezoek tussendoor is geoorloofd, met mondkapje
– Gereguleerde ontvangst van het jaarboek per rij: met mondkapje en 1,5m afstand, om logistieke redenen uitsluitend voor geregistreerde bezoekers
– Maximum aantal bezoekers op voorschrift van de Lindenberg: 100 personen