Elk Numagalid zal weten dat de operatie Market Garden van september 1944 niet Nijmegen als einddoel had, maar Arnhem, de Rijnbrug en een snelle doortocht naar Duitsland. In grote trekken zal het verloop van de Slag om Arnhem ook bekend zijn: de Britse luchtlandingen op de Ginkelse heide, de moeizame opmars richting stad, de vergeefse interventie van de Polen, de straatgevechten en de uiteindelijke mislukking.
Maar wat weten we eigenlijk van de gebeurtenissen in Arnhem zelf? Afgaande op ons eigen gebrek aan kennis daarover vermoedt de excursiecommissie dat dat behoorlijk kan tegenvallen en dat meer informatie over het verloop van de gevechten in de stad en over de zichtbare effecten ervan zinvol is. Al was het alleen maar om een beter perspectief te krijgen op de positie van Nijmegen als frontstad. Als de geallieerden de Slag hadden gewonnen, dan had Nijmegen geen half jaar aan het front gelegen.
De excursie
De operatie Market Garden is dit jaar 80 jaar geleden, reden voor een grootscheepse herdenking die zich concentreert in het weekend van 20 – 22 september. In tegenstelling tot eerdere berichten gaan we om de drukte te vermijden niet op 21 september maar op woensdag 25 september met Numaga naar Arnhem.
De excursie bestaat uit twee onderdelen. ’s Ochtends worden we door gidsen van Gilde Arnhem rondgeleid door het stadscentrum. ’s Middags volgt een rondleiding door de wijk Lombok. Er is hevig gevochten in deze oude arbeiderswijk die ten westen van het station ligt en aan het KEMA-terrein grenst. Onze gidsen zijn daar wijkbewoner Frank Nobel en Numagalid Jan Brauer, die beiden vele jaren op het KEMA-terrein hebben gewerkt. Zij laten ons zien hoe de strijd per straat op microniveau verliep.
DETAILS
U reist op eigen gelegenheid naar en in Arnhem.
10.00 Koffie, thee, cappuccino met een chocolate chip cookie in het café van Filmtheater Focus, Audrey Hepburnplein 3 (aan de voet van de toren van de Eusebiuskerk)
10.45 We lopen naar Paviljoen Airborne at the Bridge, Rijnkade 150
11.00 Start rondleiding door de binnenstad in twee groepen door gidsen van Gilde Arnhem.
12.30 De rondleiding eindigt bij de Eusebiuskerk. U heeft anderhalf uur tijd om Airborne at the Bridge te bezoeken, te lunchen en u te verplaatsen naar de wijk Lombok. Het verzamelpunt daar is het Airborne-monument (zie afbeelding) op het Nassauplein (d.i. een verbreding in de Nassaustraat).
14.00 Start rondleiding door Lombok in twee groepen door Frank Nobel en Jan Brauer.
15.30 Afsluiting in het café van Museum Arnhem (Utrechtseweg 87). Consumpties op eigen kosten.
Kosten
De kosten van de excursie bedragen €17,50. In dit bedrag zijn opgenomen de kosten van de ontvangst in het café van filmtheater Focus, van het Gilde, van een attentie voor de twee rondleiders in Lombok, alsmede de voorbereidingskosten.
Opgeven
In deze excursie is plaats voor 33 deelnemers.
U kunt zich tot en met dinsdag 17 september, of zoveel eerder als de excursie is volgeboekt, opgeven via excursies@numaga.nl en door gelijktijdig €17,50 over te maken op NL83 INGB 0000 97 26 00 ten name van Numaga Nijmegen en onder vermelding van ‘excursie 25 september ‘.
Bij overtekening is het moment van betaling doorslaggevend.
Vervoer
Auto: in de omgeving van de Eusebiuskerk zijn diverse parkeergarages (Broerenstraat of Rozet). In de wijk Lombok kunt u gratis parkeren. De meeste plaats is achterin de wijk, rond de voormalige koepelgevangenis Trein en OV-fiets: van station Arnhem Centraal naar Focus is minder dan tien minuten fietsen. Van Focus naar Lombok is ruim tien minuten fietsen Trein en lopen: van station Arnhem Centraal naar Focus is ruim tien minuten lopen. Van Focus naar Lombok is een half uur lopen (1,9 km).
NB: Tijdens de excursie loopt u alles bij elkaar 3,5 uur Trein en bus: Van Arnhem Centraal naar Focus. Er loopt een groot aantal buslijnen naar de Velperbinnensingel/Stadstheater(6 minuten met lijn 2,3,5,6,14,33,62,300). Nabij de Eusebiuskerk stoppen de buslijnen 12 en 43. Van het station naar Lombok rijden de streekbussen 51 en 352.