De geplande Numaga avond op dinsdag 23 november  over de Joden in de Tweede Wereldoorlog is door de corona maatregelen uitgesteld tot het voorjaar van 2022.

 

Aanleiding is de onthulling op 28 november van de eerste Stolpersteine, gedenkstenen die de plekken in de stad gaan markeren van de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

De avond wordt gehouden in de aula van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen aan de Kronenburgersingel, niet ver van de plek waar destijds de in Nijmegen opgepakte Joden werden vastgehouden voor ze werden afgevoerd naar de kampen.

 

Een van de gasten is Frank Eliëns, auteur van Voor Joden verboden, Hoe de Joodse gemeenschap uit Nijmegen verdween 1940-1945. Hij vertelt over wat zich destijds in Nijmegen heeft afgespeeld.

Willem Oosterbaan en Leo van den Munkhof (van de website oorloginNijmegen.nl) schetsen een aantal portretten van Joodse oorlogsslachtoffers uit Nijmegen. Zij zijn ook betrokken bij de stichting Stolpersteine Nijmegen, die is opgericht om nog veel meer Stolpersteine in Nijmegen te realiseren dan de eerste 15 die deze maand onthuld worden.

Voorzitter Ria van de Brandt komt vertellen over de stichting en hoe Nijmegenaren die ook zo’n gedenksteen in hun straat willen dit kunnen realiseren.

Historicus Jan Brauer, die aan het promoveren is op de Tweede Wereldoorlog in het grensgebied, houdt een inleiding over de leraar Hebreeuws van het stedelijk gymnasium, die gedwongen door de Duitsers uit zijn functie werd ontheven maar wel door de gemeente financieel werd bijgestaan.

 

LET OP QR CODE /VACCINATIEBEWIJS VERPLICHT

 

  • Datum: voorjaar2022
  • Locatie: Aula Stedelijk Gymnasium, Kronenburgersingel 269
  • Aanvang: 20.00 uur; zaal open 19.30 uur
  • Toegang: Numaga leden gratis, overigen € 5

 

De aula is op de derde verdieping van het gebouw. Er is een lift.

Parkeren is mogelijk op parkeerterrein Oude Stad, Weurtseweg (achter de Hezelpoort).