Katern trekt oude Nijmeegse schoenen aan!

 

Staan wij vast in onze schoenen? In deze editie de geschiedenis van de vele schoenfabrieken in en rond Nijmegen. Wie waren deze fabrikanten, hoe konden zij zo groot worden, en welke  invloed hadden zij op de regio? Verder de verborgen geschiedenis van de buitenplaats Rooijestein in Neerbosch. Eerst moest deze gelokaliseerd worden om daarna de geschiedenis ervan te presenteren. Verder Van Vrouwendaal tot Bronheuvel én uiteraard de Korte Golf met de cultuur-historische agenda.

 

Dit nieuwe Nijmeegs Katern ligt eind april in de bus; exemplaren bestellen kan bij: secretaris@numaga.nl

20 februari 2018 | Cold case: Gifmoorden bij de Honig in WOII. Lees Nijmeegs Katern februari!

Uit de Gelderlander 16 februari 2018:

 

Zijn de historische gifmoorden in de Honigfabriek opgelost?

 

NIJMEGEN – Ruim 73 jaar bleef het een raadsel. In de laatste oorlogsjaren werden vijf leidinggevenden van de Nijmeegse Honigfabriek vermoord doordat iemand ze rattengif had toegediend. Wie dat gedaan heeft en vooral ook waarom bleef altijd onduidelijk. Tot nu. 

 

Historicus Henk Termeer van de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen denkt het antwoord te hebben.  De vijf leidinggevenden zijn, volgens Termeer, vergiftigd door een groepje arbeiders dat voedsel uit de fabriek had gestolen. Door de werkbazen uit de weg te ruimen, wilden ze ontkomen aan ontslag en gedwongen tewerkstelling in Duitsland.

Termeer sprak met nabestaanden en wist de hand te leggen op diverse documenten, waaronder een dossier met getuigenverklaringen uit 1946. Volgens Termeer wijst alles in de richting van een groep van vijf arbeiders die meermaals voedsel uit de fabriek had gestolen. Voor jarenlange geruchten dat de moorden gepleegd zouden zijn als verzetsdaad – omdat Hollandia (de latere Honig) bleef leveren aan de bezetter – heeft Termeer geen enkele aanwijzing gevondenHet eerste katern van 2018 is een spannende. ”

 

Tot zover de Gelderlander van 16 februari 2018; lees het uitvoerige artikel van Henk Termeer in het nieuwe Nijmeegs Katern van Numaga.

Wilt u dit Katern bestellen? Dat kan via secretaris@numaga.nl