Numaga excursies

Numaga kent een rijke traditie van Numaga-reizen. Voor de komende tijd zullen voornamelijk dagexcursies voor leden en introducees worden georganiseerd. Ze worden tijdig aangekondigd op deze site, per mail of post. De Numaga-excursiecommissie bestaat uit:

 

Ruurd van der Staaij
Wim de Natris

Numaga excursie 2018

Grave en Nijmegen, van Coehoorn tot de opheffing van de vestingwet van 1874

– Start in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis door Femke de Roode, archeoloog gemeente Nijmegen, over de Nijmeegse vestingwerken en de ontmanteling daarvan. Bezoek aan de Duitse bunker in het Valkhofpark.

 

                       Foto: Graafs Museum
– Na de lunch in het Graafs museum lezing en presentatie over de 18e-eeuwse vestingstad.

– Bezoek aan de Hampoort inclusief de ondergrondse gang naar de buitenwerken.

– Stadswandeling met bezoek St. Elisabethkerk.

Excursie Numaga 2017
Langs de Waal – 20 mei 2017

Een hele dag door de Overbetuwe en het Rijk van Nijmegen met de Waal als verbindende factor: een tocht langs kastelen, landhuizen, kerken, boerderijen en industriële monumenten. Uiteraard ook aandacht voor het rivierenlandschap. Het globale programma:

 

– Rondleiding op het landgoed van de familie Van Boetzelaein Oosterhout. O.a. in de historische tuin- en parkaanleg met ingrepen van Mien Ruys uit 1935.

– Sint-Leonarduskerk (1932) Oosterhout, een Gesamtkunstwerk van architect Clemens Hardeman in een door het expressionisme beïnvloede stijl.

– Lunch in Gasterij de Arend te Winssen.

– Verder in Winssen: De St. Antonius van Paduakerk uit 1938, de monumentale toren van de afgebroken middeleeuwse kerk en het Dijkmagazijn. 

– Weurt: steenfabriek de Bunswaard van Burgers uit 1917, met rondleiding.

– Afsluiting in Nijmegen: Vasim en Honingcomplex met gids

 

Excursie Numaga 2016

De Maas Buurtspoorweg (MBS

De NUMAGA-EXCURSIE 2016 stond in het teken van Maas Buurtspoorweg (MBS), de tram die van 1913 tot 17 september 1944 Nijmegen met Venlo verbond. Behalve de tocht langs de tramrails werd kasteel Heijen bezocht.

 

Klik hier voor het verslag van de reiscommissie

Nadere info: Liebrand, R., Het verhaal van de Maas-Buurttram, (Elst, 2013) en ‘De Maas-Buurttram 100 jaar geleden van start: een tramspoor in de wegberm’, Nijmeegs Katern, februari 2015; http://www.maas-buurtspoorweg.nl/index.html