Geschiedenisquiz

Zorg jij voor een revolutie tijdens de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz?

Van de Bataafse Opstand tot de Piersonrellen en van de Plooierijen tot het verzet in de Tweede Wereldoorlog: Nijmegen kent een lange geschiedenis van protest, oproer en verzet. Zorgt jouw team op zondag 21 oktober voor een revolutie tijdens de tiende editie van de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz, door er als underdog met de winst vandoor te gaan? Of zal de gevestigde macht deze Oktoberrevolutie onderdrukken?

De jubileumeditie van de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz is dit jaar de weekendsluiter van 024Geschiedenis. Het thema is Opstand, aansluitend bij het thema van de nationale Maand van de Geschiedenis.

Iedereen kan gratis deelnemen aan deze leerzame en historisch verantwoorde kennisquiz. Gelegenheidsteams van stadskenners, studenten, professoren, journalisten en politici strijden tegen elkaar om de overwinning.

 

De Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz vindt op zondag 21 oktober van 17:00 tot 19:00 uur plaats in LUX. Teams kunnen zich tot vrijdag 12 oktober 12:00 aanmelden via hetarchief@nijmegen.nl en hoeven dan géén kaartje te halen. Individuele deelnemers of late beslissers kunnen een gratis kaartje halen aan de kassa van LUX of via de website van LUX een e-ticket bestellen.

 

De Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz is een initiatief van Uitgeverij Vantilt, Numaga, GSV Excalibur, Ex Tempore, het Katholiek Documentatie Centrum en het Regionaal Archief Nijmegen.

 

Praktische informatie

Wat: 10e editie van de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz

Datum: zondag 21 oktober 2018

Tijd: 17:00 tot 19:00 uur

Locatie: LUX (zaal 7)

Aanmelden: Teams kunnen zich tot vrijdag 12 oktober 12:00 aanmelden via hetarchief@nijmegen.nl en hoeven dan géén kaartje te halen. Individuele deelnemers of late beslissers kunnen een gratis kaartje halen aan de kassa van LUX of via de website van LUX een e-ticket bestellen.

LIAS wint Grote Nijmeegse Geschiedenis Quiz 2017

 

 

De   Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz  2017, tijdens de 24 uur Nijmeegse Geschiedenis, was een daverend succes. Zo’n 160 deelnemers kwamen op 14 oktober naar LUX voor 9e editie van deze amusante, leerzame en historisch verantwoorde kennisquiz.

Ruim 20 teams van politici, studenten, professoren, journalisten en ‘gewone’ Nijmegenaren streden met elkaar.

De GNGQ is een samenwerkingsproject van Numaga, RAN, KDC, GSV, Ex Tempore, Uitgeverij Vantilt

 

Winnaar 2017: Lias

Winnaar 2016: Zeldenrust

Winnaar 2015: Auteurs Vantilt

Winnaar 2014: Team Archivarissen RAN

Winnaar 2013: Marcel Claassen

Winnaar 2012: Rob Camps

Winnaar 2011: Paul Dickmann

Winnaar 2010: Ton Smits

 

Nijmeegse geschiedenisquiz

Proefvraag

Onlangs werden resten van de Wiemelpoort ontdekt. De kleinste van de vele stadpoorten die Nijmegen vroeger had. Waar komt de naam vandaan? Kiest u antwoord a. of b.?

Antwoord a

windmolen, jarenlang stond tegen deze poort een windmolen; wiemel in verbastering van windmolen

Antwoord b

wiemelen: is plat nimweegs voor ‘wringen’’, met karren was het moeilijk manoeuvreren bij het passeren van deze kleinste stadspoort van Nijmegen