Hoe heeft corona Nijmegen getroffen? Is het serieus waar dat het Radboudumc de pandemie al aan zag komen? En had de aanpak ervan niet veel beter gekund?

 

Historische vereniging Numaga houdt op woensdag 6 oktober, aansluitend aan de ALV een avond over een deel van de geschiedenis dat zeer dichtbij is en waar we nog in zitten: de coronatijd. Met drie prominente gasten, die elk vanuit hun eigen achtergrond het licht laten schijnen op de afgelopen roerige anderhalf jaar.

 

Hoogleraar infectieziekten Hans van der Hoeven maakte in zijn rol als hoofd van de intensive care van het Radboudumc iets mee dat hem liever bespaard was gebleven. Hij blikt terug op een bizarre periode op zijn afdeling, en kijkt ook vooruit.

 

Het OMT had kunnen leren van de pest, de Spaanse griep en Aids, zegt onderzoeker Hub Wollersheim, die een korte lezing komt geven de pandemieën die er in het verleden zijn geweest. Zet een pandemie aan tot discriminatie? Zijn de oorzaak van pandemieën niet de micro-organismen maar de mens? Zijn klimaatmaatregelen effectiever tegen virussen dan vaccins?

 

Wat we kunnen leren van de pandemie, vertelt ook Hubert Bruls. De Nijmeegse burgemeester kreeg als voorzitter van het Veiligheidsberaad onbedoeld een belangrijke rol in de bestrijding van de pandemie. Hoe heeft hij dat ervaren? En wat zijn de lessen die we hebben kunnen leren uit anderhalf jaar coronacrisis?

 

‘Nijmegen in coronatijd’ vindt plaats in de Lindenberg en begint om 20.00 uur. De entree is vijf euro, voor Numagaleden is het gratis. De coronapas is verplicht.