Op zaterdag 10 juni vindt een nieuw en bijzonder evenement plaats in Nijmegen: de Smetiuslezing. Deze themalezing wordt georganiseerd door de afdeling Nijmegen-Arnhem van het Nederlands Klassiek Verbond (NKV), de vereniging voor iedereen met interesse in de klassieke oudheid en haar voortleven. De Smetiuslezing leert ons meer over manieren waarop archeologie invloed had op het historisch denken rond 1400-1700 over Romeins Nijmegen en Nederland. Dit was een periode waarin belangrijke ideeën over de Romeinse geschiedenis van de Lage Landen zijn ontstaan, ook voor onze tijd.

 

De spreker van de themalezing is Louis Swinkels, oud-conservator bij het Valkhof Museum en tevens oud-bestuurder van Numaga.
– Entreekaartjes á €5 (voor niet NKV-leden) kunnen online gekocht worden via een ticketlink. Daar vindt u ook meer informatie.
– De Smetiuslezing vindt plaats in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.
– De inloop is vanaf 19.00 uur en de lezing begint om 19.30 uur. – De inleiding van de lezing wordt verzorgd door Stephan Mols, bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Nijmegen aan de Radboud Universiteit. Het evenement zal, inclusief pauze, ongeveer twee uur duren.
– Na afloop is er een borrel in het naastgelegen café LUX.