Wat is het mooiste huis van Nijmegen? Historische vereniging Numaga gaat, samen met de Gelderlander, de komende maanden op zoek naar een antwoord op die vraag.

 

Dit jaar bestaat de vereniging 65 jaar, wat wordt gevierd met een reeks activiteiten waarbij het thema ‘wonen’ centraal staat. Om het jubileumjaar op een positeve manier kracht bij te zetten, wil Numaga het mooiste huis van Nijmegen verkiezen.

Javastraat circa 1920. Bron: RAN

 

Huizen die mee kunnen dingen moeten niet alleen mooi zijn, maar ook bewoond worden. ,,Want we willen voorkomen dat ook allerhande villa’s met kantoren gaan meedoen. Het gaat ons echt om woonhuizen. En die hoeven dus ook helemaal niet groot of duur te zijn”, stelt de organisatie.

 

Een jury selecteert uit alle inzendingen de tien mooiste, waarna er een publieksstemming komt waaruit de grote winnaar naar voren moet komen. De jury wordt gevormd door oud-voorzitter Nico Nelissen van het Nijmeegs architectuurcentrum, directeur Esther Lamers  van woningbouwcorporatie Woonwaarts (fusie tussen de Gemeenschap en Standvast), kunstenaar Diederik Grootjans en specialist jong erfgoed Leon van Meijel.

 

Tot eind augustus kan iedereen huizen nomineren voor de titel ‘mooiste huis van Nijmegen’ door een mail te sturen naar: mooistehuisvannijmegen@numaga.nl 

(voorzien van naam inzender, adres van het huis, foto van voorzijde huis, motivatie van maximaal 100 woorden).

 

In de tweede week van september kan het grote publiek via internet de uiteindelijke winnaar kiezen. Die krijgt, naast de eer, een officiële plaquette. Op dinsdag 24 september wordt in huize Heyendaal een lezing gehouden met als titel ‘Hoe woonde de elite in Nijmegen?’ Op die dag wordt ook het mooiste huis van Nijmegen bekend gemaakt.