Historische Vereniging Numaga

Vereniging NumagaActueelPublicatiesActiviteitenNumaga Archiefblog
home

Nieuws

13 april 2018 | Katern trekt oude Nijmeegse schoenen aan!

Staan wij vast in onze schoenen? In deze editie de geschiedenis van de vele schoenfabrieken in en rond Nijmegen. Wie waren deze fabrikanten, hoe konden zij zo groot worden, en welke  invloed hadden zij op de regio? Verder de verborgen geschiedenis van de buitenplaats Rooijestein in Neerbosch. Eerst moest deze gelokaliseerd worden om daarna de geschiedenis ervan te presenteren. Verder Van Vrouwendaal tot Bronheuvel én uiteraard de Korte Golf met de cultuur-historische agenda. Dit nieuwe Katern ligt eind april in de bus; exemplaren bestellen kan bij: secretaris@numaga.nl20 februari 2018 | Cold case: Gifmoorden bij de Honig in WOII. Lees Nijmeegs Katern februari!

Uit de Gelderlander 16 februari:

 

Zijn de historische gifmoorden in de Honigfabriek opgelost?

 

NIJMEGEN - Ruim 73 jaar bleef het een raadsel. In de laatste oorlogsjaren werden vijf leidinggevenden van de Nijmeegse Honigfabriek vermoord doordat iemand ze rattengif had toegediend. Wie dat gedaan heeft en vooral ook waarom bleef altijd onduidelijk. Tot nu. 

 

Historicus Henk Termeer van de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen denkt het antwoord te hebben.  De vijf leidinggevenden zijn, volgens Termeer, vergiftigd door een groepje arbeiders dat voedsel uit de fabriek had gestolen. Door de werkbazen uit de weg te ruimen, wilden ze ontkomen aan ontslag en gedwongen tewerkstelling in Duitsland.


Termeer sprak met nabestaanden en wist de hand te leggen op diverse documenten, waaronder een dossier met getuigenverklaringen uit 1946. Volgens Termeer wijst alles in de richting van een groep van vijf arbeiders die meermaals voedsel uit de fabriek had gestolen. Voor jarenlange geruchten dat de moorden gepleegd zouden zijn als verzetsdaad - omdat Hollandia (de latere Honig) bleef leveren aan de bezetter - heeft Termeer geen enkele aanwijzing gevondenHet eerste katern van 2018 is een spannende. Wie vermoordde de werkbazen bij de Honig tijdens WOII met rattengif? Wat kan daarvoor het motief geweest zijn? Waarom is de dader nooit gepakt? "

 

Tot zover de Gelderlander van 16 februari 2018; lees het uitvoerige artikel van Henk Termeer in het nieuwe Nijmeegs Katern van Numaga.

 

Wilt u dit Katern bestellen? Dat kan via secretaris@numaga.nl 

 15 februari 2018 | Ledenbrief januari 2018

Hier vindt u de ledenbrief 2018/1

18 december 2017 | Ledenbrief december

Hier vindt u de ledenbrief van december 2017.

18 november 2017 | Jaarboek 2017 is uit!

Het nieuwe jaarboek 2017 is uit! Boordevol Nijmeegse geschiedenis met artikelen over:

 

- Auto-Palace (1936) , modern benzinestation Graafseweg (zie cover)

- Koeien door de Burchtstraat - zeven eeuwen stadsboeren

- Sociëteit Dat buigt breekt zelden (1776-1812)

- Archeologie uit Nijmegen-Noord

- Het Berchmanianum 1929-2016

- Onderduikers: de gezinnen Jakobs en Hinrichs

- Vriendschap van de eigenzinnige Louis Frequin en A. den Doolaard

- Bronzen Hercules uit Nijmegen-Oosterhout

- Vakbondsarchieven

 

Verder historisch nieuws en publicaties over Nijmegen, 232 blz., Uitgeverij Vantilt te Nijmegen.

Niet-leden kunnen het jaarboek 2017 bestellen via  www.vantilt.nl

 

 

 

 

 kalender nieuws